Gezamenlijk statement: Budgetplan Stad Genk

18 december 2019

Als VIG-bestuur deden we 2 weken geleden een bevraging bij jullie naar aanleiding van de geplande bedrijfsbelastingen binnen Genk. Met de reacties die we daaruit verkregen zijn we naar het stadsbestuur gestapt om die nieuwe belastingen aan te kaarten. Dit samen met UNIZO Genk en geruggesteund door de 3 werkgeversorganisaties: VKW Limburg, UNIZO Limburg en VOKA KvK Limburg. We zijn het uiteraard niet eens met de geplande belastingen, noch met de gang van zaken.

De verdeling van de nieuwe grondbelasting is voor ons oneerlijk, maar vooral de totale som die men bij de bedrijven wilt innen in is onaanvaardbaar. De stad moet eerst in eigen boezem kijken, want daar zijn ook zeker nog grotere interne besparingen mogelijk. Bij het huidige plan haalt men een te groot aandeel bij de bedrijven, waardoor het voor bepaalde bedrijven in Genk moeilijk zal worden om nog rendabel te blijven.

Daarnaast ligt het ons ook dwars dat de bedrijven niet op voorhand door de stad bevraagd of geïnformeerd werden over de nieuwe budgettaire plannen. Ook na aankondiging van de belastingen was het lang wachten op een mogelijk overleg, terwijl de plannen intern al voorgelegd zouden worden aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

Afgelopen weekend vond er dan toch nog een overleg plaats tussen de werkgeversorganisaties en het stadsbestuur, maar de vraag naar het saneren van het overheidsbeslag viel in dovemansoren.

Als reactie op deze maatregelen brachten VIG, UNIZO Genk, VKW Limburg, UNIZO Limburg en VOKA KvK Limburg gisteren een gezamenlijk statement naar buiten wat ook aan de pers verstuurd werd. Dit statement kunnen jullie hier terugvinden.

Alle nieuws